Hoe kan ik mijn bestaande woning verduurzamen met een warmtepomp?

Een warmtepomp kan koelen en verwarmen in combinatie met een zeer laag elektriciteitsverbruik. Er is echter een belangrijke kanttekening; de traditionele installatie met een gasgestookte Cv-ketel geeft een hoge watertemperatuur van ongeveer 70 graden af aan de radiatoren en een lucht-water of water-water warmtepomp werkt vaak alleen efficiënt met warm water van tussen de 35 en 40 graden celcius.

Bestaande woningen hebben vaak dunne waterleidingen en radiatoren, minder goede isolatie, inefficiënte ventilatie en niet overal vloerverwarming. Een watertemperatuur van 35 tot 40 graden is hier vaak niet voldoende om het huis op temperatuur te krijgen en te houden en de investering om de complete infrastructuur aan te passen is te vaak groot. Om deze reden wordt er bij bestaande woningen meestal gekozen voor een hybride warmtepomp systeem, waarbij de gasgestookte cv-ketel het water wat de warmtepomp aanlevert, verder opwarmt tot de benodigde hogere temperatuur. Het effect hiervan is besparing op het gasverbruik en een iets hoger elektriciteitsverbruik. Aangezien de benodigde investering hoog is en de energiebesparing nog relatief laag, zien we dat bezitters van bestaande woningen op dit moment nog niet massaal kiezen voor een (lucht-water) warmtepomp. De techniek is volop in ontwikkeling en de verwachting is dat er over een aantal jaren betere duurzame oplossingen op de markt voor bestaande woningen komen zoals bijvoorbeeld een warmtepomp met een hogere watertemperatuur of zelfs een cv-ketel op waterstof.

Een andere oplossing voor verduurzaming is een moderne lucht-lucht warmtepomp (airco). Airconditioning staat direct in verbinding met de lucht in huis en kan in tegenstelling tot een systeem met radiatoren en vloerverwarming in combinatie met een lage watertemperatuur, wel dynamisch (snel) koelen en verwarmen. Een (water) warmtepomp aangesloten op het bestaande afgifte systeem kan in veel gevallen het leidingwater koelen tot minimaal 18 graden celsius, wanneer men dit water nog verder zou koelen ontstaan er namelijk problemen zoals schade aan de vloer door condensvorming. Een water warmtepomp kan dus koelen, echter zal de temperatuur van 18 graden in veel gevallen niet voldoende zijn voor een volledig koele woning.

Aangezien de relatief lage benodigde investering voor het installeren van airconditioning oftewel een lucht-lucht warmtepomp, kiezen steeds meer bewoners van bestaande woningen hiervoor. Het effect hiervan is dat er geen gas hoeft te worden gebruikt voor het verwarmen van de woning en dit tegelijkertijd de oplossing is om het huis energiezuinig en volledig koel te houden tijdens de steeds warmer wordende Nederlandse zomers. Aangezien de benodigde investering voor het installeren van een lucht-lucht warmtepomp lager is dan bij een lucht-water of water-water warmtepomp kiezen steeds meer bezitters van een bestaande woning voor airconditioning om de energierekening te verlagen.

Gerelateerde berichten