Waarom verwarmen met airco?

Steeds vaker horen we in onze omgeving dat mensen airconditioning laten installeren om het huis te verwarmen. Ook wij zijn dat energiezuinig en duurzaam verwarmen de belangrijkste reden is om te kiezen voor een airconditioning installatie.

Een andere benaming voor de moderne airco is lucht-lucht warmtepomp. Het basisprincipe is namelijk het verplaatsen van warmte van buiten naar binnen. Hierdoor zijn deze installaties gemiddeld 4 maal efficiënter dan traditionele elektrische verwarming.

Bij bestaande woningen is airconditioning vaak de meest efficiënte warmtepomp, deze is namelijk onafhankelijk van de bestaande verwarming. Het aanpassen van de radiatoren, vloerverwarming en isolatie is hierbij niet essentieel, omdat deze warmtepomp de lucht in huis direct verwarmt.

Een bijkomend voordeel van de directe luchtverwarming met airco is dat deze systemen zeer snel kunnen verwarmen en koelen. Hierdoor zien we dat veel gasloze woningen die al voorzien zijn van een lucht-water warmtepomp en vloerverwarming, later ook kiezen voor een airconditioning installatie. Hier is comfort de belangrijkste reden, deze woningen hebben namelijk ‘lage temperatuur verwarming’ en geen mogelijkheid meer om de temperatuur in huis snel en tijdelijk aan te passen. 

Ook worden deze moderne woningen vaak zeer warm in zonnig weer, waardoor koelen steeds belangrijker is. Vanwege de hoge isolatiewaarde kan de binnen gekomen warmte het huis namelijk niet meer verlaten.

Het comfort van airco en het verkrijgen van de optimale controle over de temperatuur in huis is dus niet meer de belangrijkste reden dat we airconditioning laten installeren. Airconditioning als verwarming is de manier om te besparen op de energierekening.

Meer weten over de mogelijkheden in uw situatie? Plan nu een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs.

Gerelateerde berichten