Een warmtepomp maakt gebruik van het basisprincipe uit de koudetechniek, namelijk het onttrekken van warmte. Deze techniek werkt op dezelfde wijze als een koelkast zoals we die allemaal kennen. Een koelkast onttrekt aan de binnenkant warmte uit de lucht (verdamper) en geeft deze warmte weer af aan de lucht buiten de koelkast (condensor).
De verdamper (warmte onttrekken) en de condensor (warmte afgeven) bestaan beide uit een web van dunne leidingen gevuld met koudemiddel. Anders dan bij een koelkast hebben airco en verschillende warmtepompsystemen de mogelijkheid om de kringloop van het koudemiddel om te draaien waardoor er kan worden gewisseld tussen verwarmen (Condenseren) en koelen (verdampen). Of we het nu hebben over een koelkast, vriescel, warmtepomp of airco, feit is dat ze allemaal op dezelfde manier werken.
Met ‘warmtepomp’ bedoelen de meeste mensen een lucht-water warmtepomp, een airconditioning systeem is namelijk een lucht-lucht warmtepomp. Met ‘warmtepomp’ doelen we meestal op lucht-water systemen die worden geïnstalleerd ter vervanging of als aanvulling op de bestaande Cv-ketel op aardgas. Het doel van een lucht-water warmtepomp is niet het direct koelen of verwarmen van de lucht in huis, maar het koelen of verwarmen van het water voor radiatoren, vloerverwarming en de douche. Tot slot hebben we nog de water-water warmtepomp waarbij de buitenunit ook in verbinding staat met water.