Zelf een airco kopen en installeren?

Wij krijgen vaak de vraag of wij een op het internet gekochte airconditioning kunnen installeren. Online zijn verschillende geïmporteerde systemen vindbaar voor een zeer interessante prijs. In veel gevallen ontvangen wij een meegestuurde link naar bijvoorbeeld een basis single split set. installeren kunnen wij voor u doen, echter zal er bij garantiegevallen geen ondersteuning zijn vanuit deze leveranciers. Daarnaast zijn de scherpe prijzen vaak te verklaren vanuit het feit dat deze systemen worden geïmporteerd vanuit een land buiten Europa, waar andere normen gelden.

Zelf airco plaatsen

Uw airco zelf plaatsen kan ook met het juiste gereedschap, hou rekening met de kosten voor het juiste basis installatiemateriaal bij een eenvoudige installatie. Let er op dat het aanschaffen van juist koeltechnisch basis installatiegereedschap honderden euro’s kost.

Let er op dat het vanwege de F-gassen verordening verplicht is om de installatie door een BRL100&BRL200 gecertificeerde installateur in bedrijf te laten stellen. Een eenvoudige inbedrijfstelling zonder het herstellen van lekkages is mogelijk. Let er wel op dat wij de installatie alleen mogen goedkeuren als deze goed lekdicht is gemonteerd en er bij het buitendeel een werkschakelaar aanwezig is.

Installaties die zonder gecertificeerd installateur in bedrijf zijn genomen zijn illegaal en hebben geen fabrieksgarantie meer. Ook bij het uitkeren van verzekeringen bij calamiteiten aan de woning kan worden gevraagd naar de certificaten van de installateur. In veel gevallen raakt door fouten tijdens het installeren het koudemiddel in de koelleidingen vervuild en leegpompen, recyclen en weer vullen is kostbaar vanwege de hoge prijs van koudemiddel. Tot slot zien we regelmatig airco’s die geluidsklachten veroorzaken voor zowel binnen als buiten de woning, vrijwel altijd veroorzaakt door het gebruiken van onjuist installatiemateriaal, budget merk en/of verkeerde plaatsing.

Airco laten plaatsen

Een Airco die volledig conform de BRL100&BRL200 is geleverd en gemonteerd door Airmeister word ingekocht bij een betrouwbare Nederlandse leverancier met deskundige service en garantie. Op deze manier bent u er van verzekerd dat alles aan de normen voldoet en kan u nog jaren van een goed werkende, stille en energiezuinige installatie genieten.

Conclusie

Een airco zelf inkopen, laten installeren en/of los in bedrijfstellen kan enkele honderden euro’s besparen. Toch kan dit ervoor zorgen dat de installatie geluidsklachten veroorzaakt, minder efficiënt werkt en de behaalde besparing door het zelf te doen op termijn niet loont. De vaak hogere kosten voor reparatie, onderhoud en een kortere levensduur wegen niet op tegen de extra investering die benodigd is om het direct door een gecertificeerde installateur zoals Airmeister te laten doen.

Gerelateerde berichten