Veelgestelde vragen

Voor veel Nederlanders is verwarmen, en zelfs koelen met airconditoning relatief nieuw. Tijdens wisselende seizoenen gedragen deze machines zich steeds anders dan in het voorgaande seizoen. Bij de eerste kennismaking met airconditioners zien wij dezelfde vragen steeds terugkomen bij onze nieuwe klanten. Door te leren begrijpen hoe de techniek van een airco installatie werkt, kan je steeds comfortabeler, stiller en zuiniger het gewenste binnenklimaat bereiken. In de meest gestelde vragen beantwoorden wij deze vragen en geven wij tips die relevant zijn voor alle eigenaren van airconditioning installaties.

De keuze van het juiste airconditioningsysteem hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en indeling van een huis, wensen, doel en budget. Een professionele beoordeling van uw situatie kan u helpen de beste optie te kiezen die aan uw behoeften voldoet.

Wij komen graag langs voor een gesprek op locatie, neem contact op of boek een adviesgesprek met onze volledig elektrische showroombus.

De onderhoudsvereisten van de fabrikanten van uw airconditioner omvatten regelmatige reiniging van filters, spoelen en luchtkanalen, controle op de systeemdruk, evenals jaarlijkse professionele inspecties en onderhoud.
Op vrijwel alle airconditioners zit een fabrieksgarantie van 5 jaar.

Wij ontzorgen door automatisch te herinneren wanneer een installatie toe is aan onderhoud. Ook helpen wij met handige tips over het optimaal inzetten en het bereiken van een langere levensduur van onze installaties.

Tijdens het wisselen van het seizoen is dit de meest gestelde vraag, alle binnenunits moeten namelijk tegelijktijdig op ‘verwarmen’ staan. Veel mensen hebben nog enkele units op ‘koelen’ staan, door de tegenstrijdige opdracht zal de installatie niet gaan opstarten, het buitendeel kan namelijk alleen tegelijk overal koelen OF overal verwarmen. Het is belangrijk om te controleren of alle binnenunits tegelijk op dezelfde modus staan.
Niet alle merken airconditioners geven een melding/storingscode wanneer er tegelijk wordt gevraagd om te koelen en verwarmen, wat natuurlijk verwarrend kan zijn. Bij sommige merken verschijnt er echter wel een E4, P5 of vergelijkbare melding op het scherm van een van de binnendelen.

Wanneer je de unit voor langere tijd op een vaste temperatuur hebt staan zal de buitenunit minder hard hoeven werken en minder geluid produceren. Iedere keer als de temperatuur omhoog moet zal het buiten deel tijdelijk meer geluid produceren om de gewenste temperatuur te bereiken. Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, zal het buitendeel minder hard hoeven werken om deze op peil te houden.
Veel airconditioners hebben ook een ‘mute’ of ‘silent’ knop op de afstandsbediening, deze begrensd het geluid/vermogen let er op dat dit vaak alleen zin heeft wanneer de gewenste temperatuur al bereikt is.

In de zomer heeft het binnendeel veel vocht af te voeren wat deze uit de lucht onttrekt. Naast vervuilde filters in het binnendeel is de belangrijkste oorzaak van nare geurtjes achtergebleven vocht. Dit is te voorkomen door op de laatste zomerdag het binnendeel even kort op ‘verwarmen’ te zetten. Hierdoor verdampt het vocht wat nog is achtergebleven en zo ontstaan er geen schimmels en nare geurtjes in de tijd dat de installatie niet in gebruik is. Ziet u dat uw binnendeel toch vol zit met zwarte puntjes/schimmel? Plan dan eerder een onderhoudsbeurt in, wij zorgen er dan voor dat uw airconditioner weer schoon is, en in combinatie met bovenstaande tip kunt u dit in de toekomst voorkomen.

Wanneer de unit steeds opnieuw pas aan wordt gezet wanneer het huis ver is afgekoeld, zal deze hard moeten werken. In dat geval zal de unit de lucht in huis wel relatief snel verwarmen, maar de vloer, meubels en andere materialen zijn nog koud.
Wanneer je de unit voor langere tijd op een vaste temperatuur hebt staan zullen de materialen in huis ook opwarmen met een comfortabeler klimaat en lager energieverbruik als gevolg.

Wanneer de buitenunit bij vochtige buitenlucht bevriest, zal het buitendeel een ontdooicyclus gaan starten en ca. 10 minuten lang op maximale kracht gaan werken, dit produceert geluid, damp van het smeltende ijs en een hoger energieverbruik. U kunt dit minimaliseren door de unit op een vaste temperatuur te laten werken met ventilatorstand ‘automatisch’ hierdoor hoeft de installatie de binnentemperatuur alleen in stand te houden en hoeft het buitendeel niet zo hard te werken, met een lager gemiddeld energieverbruik als gevolg.

Verwarmen kost gemiddeld 6 maal zoveel energie in vergelijking met koelen. De compressor in het buitendeel moet hiervoor harder werken, met meer geluidsproductie als gevolg. Wanneer de buitenunit bij vochtige buitenlucht bevriest, zal het buitendeel een ontdooicyclus gaan starten en ca. 10 minuten lang op maximale kracht gaan werken, dit produceert geluid, damp van het smeltende ijs en de unit zal binnen tijdelijk stoppen met verwarmen tot dat het buitendeel weer volledig is ontdooid.

Dit is een ontdooicyclus, bij lagere temperaturen bevriest het vocht in de buitenlucht en komt het buitendeel helemaal vol met ijs te staan. Om deze weer ijsvrij te krijgen zal het systeem tijdelijk stoppen om het buitendeel te verwarmen. Dit is te herkennen aan het stoppen met blazen van het binnendeel, gevolgd door een sisgeluid (drukverlaging).
De compressor in het buitendeel zal even hard gaan draaien om de unit zo snel mogelijk te verwarmen. Hierbij komt vaak ook damp vrij en zal er water uit de onderkant van het buitendeel komen, dit is normaal en kan geen schade veroorzaken aan uw systeem.
Na het ontdooien zal de cyclus zich weer omdraaien en gaat het binnendeel weer warme lucht blazen.

Dit is vaak een ontdooicyclus, bij lagere temperaturen bevriest het vocht in de buitenlucht en komt het buitendeel helemaal vol met ijs te staan. Om deze weer ijsvrij te krijgen zal het systeem tijdelijk stoppen om het buitendeel te verwarmen. Dit is te herkennen aan het stoppen met blazen van het binnendeel, gevolgd door een sisgeluid (drukverlaging).

Het buitendeel maakt het meeste geluid bij verwarmen met lagere temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid buiten. Met name wanneer deze een ontdooi cyclus moet draaien omdat deze in het ijs staat zal de compressor even maximaal geluid maken. Het geluid is aanmerkelijk minder wanneer het buitendeel niet te vaak hoeft te ontdooien. Wanneer de ruimte voor langere tijd op dezelfde temperatuur is gehouden, zal het buitendeel ook minder vaak gaan ontdooien.

Dit is een ontdooicyclus. De compressor in het buitendeel zal even hard gaan draaien om de unit zo snel mogelijk te verwarmen. Hierbij komt vaak ook damp vrij en zal er water uit de onderkant van het buitendeel komen, dit is normaal en kan geen schade veroorzaken aan uw systeem.

Dit is condensatie van de buitenlucht wat wegloopt of een ontdooi cyclus. Tijdens ontdooien zal de compressor in het buitendeel even hard gaan draaien om de unit zo snel mogelijk te verwarmen. Hierbij komt vaak ook damp vrij en zal er water uit de onderkant van het buitendeel komen, dit is normaal en kan geen schade veroorzaken aan uw systeem.

Thermostaten in huis wijken vaak van elkaar af, dit heeft met name te maken met dat ze zich op een andere locatie in de ruimte bevinden. Bij een airconditioning wandmodel zit de temperatuursensor in het binnendeel. Omdat deze hoog in de ruimte hangt waar alle warme lucht zich bevindt hebben vrijwel alle fabrikanten daarom bij verwarmen een automatische afwijking van vaak 4 graden naar beneden ingesteld.

De verwarmingscapaciteit van uw airconditioner is afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur buiten. Het is normaal dat het per dag verschilt hoe snel uw airco in staat is om uw woning warm te krijgen. Controleer regelmatig de filters van het binnendeel en neem bij twijfel contact met ons op of plan een onderhoudsbeurt in. Tijdens onderhoud checken wij de druk van het koudemiddel en maken wij de installatie geheel schoon. Dit is in de meeste gevallen de oplossing voor een systeem wat afneemt in kracht.

In koelleidingen stroomt koudemiddel onder hoge druk, het is normaal dat hier soms geluiden uit voort komen. Bij een Multi split installatie met meerdere binnendelen zullen ook de binnendelen die niet aan staan lichtjes geluid maken. Hier stroomt namelijk ook koudemiddel langs als deze uit staan.

De meeste installatiebedrijven besparen zoveel mogelijk op het installatiemateriaal, dit komt omdat de particuliere klanten hier vaak geen eisen aan stellen. Hierdoor zien wij veel installaties van andere bedrijven die onnodig veel geluid produceren. Bij Airmeister gebruiken wij standaard trillingsdempers op wandbeugels, zware trillingsdempende opstelblokken en extra zware tegels bij opstelling op een plat dak. Ga dus met uw buren in gesprek als dit nog niet zo is. Let wel op: buitenunits mag je niet zomaar optillen of verplaatsen, hiervoor moet u een STEK BRL200 gecertificeerd monteur inschakelen, die in dienst is van een BRL100 gecertificeerd bedrijf.